NhRP Başkanı Steven M. Wise’dan özel bir duyuru ve teşekkür

Yaklaşık kırk yıl önce, kariyerimi, hayvanların ve onların savunucularının karşılaştığı temel sorun olan hayvanların haklardan yoksunluğunun karşısında durmaya adamaya karar verdim.

İlk günlerdeki çalışmalarım çoğunlukla, düzinelerce, yüzlerce kitap ve kağıtla çevrili mutfak masamda yapıldı. Yasal hakların kökenleri, bu haklar için verilen mücadelelerin uzun tarihi ve biz insanların, diğer hayvanların kim olduğunu anlamamıza yardımcı olan bilim hakkında bulabildiğim her yazılı kaynağı kullandım.

İlerleyen yıllarda, bu kapsamlı araştırmadan ve bir avukat olarak edindiğim deneyimlerden yola çıkarak, hayvanların neden bir adalet meselesi olarak ve bilimsel gerçek gereği yasal haklara sahip olma hakkına sahip olduğuna dair kendi hukuki derleme makalelerimi ve kitaplarımı yazmaya başladım. Harvard ve Stanford da dahil olmak üzere dokuz hukuk fakültesinde Hayvan Hakları Hukuku dersi vermeye başladım. Önümüzdeki çalışmanın, yargıçları, en azından bazı hayvanları hakları olmayan yasal “şeylerden” temel haklara sahip “kişilere” dönüştürmeye ikna etmeye odaklanması gerektiği sonucuna varmıştım. Tıpkı mahkemelerin ezilen insanları yüzyıllarca mahkeme salonlarında ve bu salonların ötesinde mücadele eden şeylerden insanlara dönüştürdüğü gibi.

1995 yılında, bu misyonla ilerlemeye hazır şekilde, yalnızca hayvanların yasal haklarını güvence altına almaya adanmış tek sivil haklar örgütü olan NonHuman Rights Project’i (NhRP) kurdum.

Kısa süre içinde başka avukatlar, sonra değişim için istekli hukuk öğrencileri ve daha sonra dünyanın dört bir yanındaki hayvanlar üzerine çalışan, çalışmalarından elde ettiği bulguların biz avukatlar ve nihayetinde yargıçlar tarafından anlaşılmasına katkıda bulunacak olan Jane Goodall da dahil olmak üzere bilim insanları bana katıldı. Bunların ardından, tek suçu insan olmamak olan hayvanların yaşantılarında tekrar tekrar rol oynayan hayvan refahı üzerindeki korkunç sınırlamaların ilk elden şahidi olan hayvan savunucuları da bana katıldı.

Bu sadece bir başlangıçtı.

Bu sürekli büyüyen topluluktaki ve NhRP ekibimizdeki insanlar, hayvanların şeyliği ile bunun sürdürdüğü yaygın acı ve adaletsizlikten benim gibi derinden rahatsız oldu. Hayvanların ilkel ve adaletsiz yasal statülerini değiştirmek için, insan haklarının yanı sıra hayvan haklarının da korunduğu bir dünya için bir araya geldik. Hayvanların, geçmişte inşa ettiğimiz ve şimdi ortadan kaldırabileceğimiz gerçek ve mecazi duvarların ardında, sonsuz bir ızdırap içinde tutsak kalmadığı bir gelecek inşa etmek istiyoruz. Bu duvarları ortadan kaldırmak zorundayız.

Yirmi iki yıllık derin hazırlıktan sonra, 2007 yılında eşi benzeri olmayan şekilde teamül hukukundaki habeas corpus davalarını hayvanlar adına açmaya başladık. Mahkemedeki çekişmenin ve genel kapsamlı mücadelenin karmaşık, ciddi ve uzun olacağını biliyorduk. Çünkü bu mücadele, yargıçları, hayvan hakları sorununun, türlerin salt kimliğine, yani insan olup olmamalarına bağlı olmadığına; yargıçların en fazla üzerine titrediği eşitlik ve özgürlük de dahil olmak üzere adalet değer ve ilkelerine bağlı olduğuna, hayvanların doğası gereği oldukları şeye ikna etmeyi içeriyordu.

Bu derin hazırlık, ilk davalarımızı açtığımız 2013 yılına kadar, altı yıl sürdü. Hayvanların yasal kişiliğinin ve özgürlük hakkının tanınmasını talep eden dünyadaki ilk davalar olan davalarımızı açtığımızda bu sadece sembolik değildi. Özgürlük hakkı bir kez güvence altına alındığında, bu yasal olarak da uygulatılabilir olacaktı.  Siyasi gelgitlerin değişmesiyle devrilemeyecekti. Kalıcı olacaktı. Hayvan müvekkillerimizin hayatlarını değiştirecek, onlara özgürlük ve onur getirecek; onları devam eden hapislerinden yararlananların insafına bırakmayacaktı.

O zamandan bu yana geçen on yılda, yıllar önce hayal edebileceğimden çok daha hızlı şekilde muazzam bir  ilerleme kaydettik. Hayvan bilişselliği ve davranışı, hayvan hukuku, felsefe, din ve daha birçok konuda uzman kişilerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından hayvanları nasıl gördüğümüzü ve onlara nasıl davrandığımızı önemseyen insanların da desteğini kazandık. Şempanze ve fil hakları davalarımızda, dünyanın ilk hayvanları temsilen başvurulmuş habeas corpus duruşmalarını gerçekleştirdik. Yasamaya ve toplumsal desteğe doğru genişledik. Kanun kapsamında diğer türlerin üyelerinin neye layık olduğu konusundaki tartışmayı değiştiriyoruz.

Halihazırda bu yıl Ekvator, NhRP ile Harvard Hukuk Fakültesi’ndeki Brooks McCormick Jr. Hayvan Hukuku ve Politikası Programı tarafından iletilen görüşün bir bölümüne dayanarak hayvanları hak sahibi olarak tanıdı. New York Temyiz Mahkemesi, fil Happy’nin Bronx Hayvanat Bahçesi’nden alınarak bir koruma alanına salıverilmesine ilişkin açtığımız dava sonucunda, hayvanlar için hakların talep edildiği bir davayı dinleyen İngilizce konuşan en yüksek mahkeme oldu. The Atlantic dergisi bu davayı “21. yüzyılın en önemli hayvan hakları davası” olarak adlandırdı. Geçen haftalarda, Kaliforniya’da insan dışındakilerin haklarına ilişkin ilk davamızı açtık. Yakında Kaliforniya’nın, Colorado’nun, İsrail’in, Hindistan’ın ve daha fazlasının birçok yargı alanında açılacak davalar ve kampanyalarla bunu sürdüreceğiz ve en yakın zamanda sizlerle paylaşacağız.

NhRP masasının her koltuğu, her gün kendilerinden bir şeyler öğrendiğim ve birlikte çalışmaktan onur duyduğum yetenekli avukatlar, iletişim uzmanları, kalkınma uzmanları, yasama ve toplumsal destek kampanyası uzmanları ve kâr amacı gütmeyen kuruluş uzmanları tarafından doldurulduğu için bu başarıları elde ettik ve bu büyüklüğe eriştik. Duruşmalarımızda ve toplantılarımızda tanıştığınız, Zoom seminerlerimizde etkileşimde bulunduğunuz veya çalışmalarımızla ilgili haberlerde gördüğünüz birçok NhRP personeli bu insanları oluşturuyor. Bazıları sahne arkasında daha rahattır, bu nedenle yüzlerini nadiren görebilirsiniz. Ancak bu kişilerin hepsi, insan dışındakilerin hakları için verilen küresel mücadelede ulaştığımız hukuki dönüm noktaları açısından çok önemlidir.

Organizasyon tarihimizin bu noktasına kadar tüm davalarımızda savunma yaptım; başka bir deyişle mahkeme huzuruna çıktım ve on dakikamız da on saatimiz de olsa davamızı yargıçlara sundum. Birçok kişi, mahkeme huzuruna çıktığımız, yargıçların sorularına cevap verdiğimiz ve müvekkillerimizi tutsak eden kişilerin statükoyu devam ettirmek için söylediklerinin sapına kadar yanlış olduğunu kanıtladığımız anın, bir bütün olarak hukuk ekibimizin tartışma stratejisi ve hazırlık için harcadığı binlerce saatin sonucu ve tek mümkün nedeni olduğunu idrak edememiş olabilir. Ekibimiz, her kelimenin kesin olarak doğru olduğundan emin olmak için yüzlerce, bazen binlerce sayfalık mahkeme dosyalarının üzerinden satır satır geçerek çalıştı.

Kısmen NhRP’deki herkesten ve birlikte başardığımız her şeyden duyduğum gururdan dolayı şimdi davalarımızı savunacak avukatların listesini genişlettiğimizi duyurmaktan büyük bir heyecan duyuyorum. Bu genişletme, daha fazla hayvan adına, daha fazla yargı bölgesinde, daha çok dava açmamıza ve ekibimizin ne kadar yetenekli olduğunu daha güçlü şekilde göstermemize olanak sağlayacak. Bu, aynı zamanda en başından beri çalışmalarımızın temel bir yönü olan şeye çok daha fazla zaman ayırmamı da sağlayacak: Yeni nesil avukatlar da dahil olmak üzere kapsamlı bir kitleyi, insan dışındakilerin haklarına olan acil ihtiyaç ile bunun kökeni hakkında eğitmek ve bu mücadelede bize katılmak isteyen dünyanın her yerinden, her türlü insanla konuşmak.

Happy’nin davasında New York Temyiz Mahkemesi’nin önüne, kuruluşumuzdan bu yana NhRP ile birlikte çalışan ve son derece deneyimli bir avukat olan Monica Miller çıktı.

Jake Davis ise Kaliforniya davamızı savunmuştu. Önümüzdeki haftalarda, bu davada müvekkillerimizin kim olduğunun ve nasıl yardımcı olabileceğinizin de cevabını içeren daha kapsamlı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Umarım sizler de insan dışındakilerin hakları için verilen küresel mücadele için benim şu an olduğum kadar heyecanlısınızdır. Bu iş, sabır, kararlılık, şefkat, bilimsel kanıt, rasyonel argüman gerektirecek ve zaman almaya devam edecektir. Neticede hayvanlar 2000 yıldan fazla bir süredir “şeyler” olmaya devam ediyor ve özerk varlıklar arasında ne Happy ne de diğer filler yalnız değiller. Sayısız hayvan, dışarıda onları sömürmeye değil, özgürleştirmeye kararlı olan insanların var olduğunu bilmeden hapishane parmaklıklarının arasından dışarı bakıyor. NhRP’den meslektaşlarıma şükranlarımı sunarken bu hikâyenin ve mücadelenin önemli bir parçası olan siz destekçilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Mahkemede Happy adına savunma yapan biz olabiliriz, ancak mahkeme salonunda da olsanız uzaktan izliyor da olsanız bizimle birlikte olduğunuzu biliyoruz. Teşekkür ederim, teşekkür ederim, teşekkür ederim.

Kaynak: NONHUMAN RIGHTS BLOG

Bu haber, Eylül Özçep tarafından çevrilmiştir